Maailmas on mitu süsteemi, mille järgi loetleda põhimaitseid. 

Pühapäev, linnud siristavad ja kõht on täis. Sai söödud sooja ahjurooga köögiviljadest ja fetast, kõrvale koduseid praekartuleid ja salatit värskelt kasvuhoonest saadavast. Peale veel tass kohvi ja paar kommi. Justkui rahulolu tunne on või midagi taolist. Huvitav kas nt. Ajurveeda järgi oli
mu söögis kõik olemas, mis tasakaaluks vajalik?


Maailmas on mitu süsteemi, kuidas loetleda maitseid, mis hea õnne või läbikaalutud tegevuse käigus moodustavad toidus tasakaalu. Tasakaal
on see, mis puudub klassikalisest vanakooli peolauast, kus kõigepealt sööd midagi näksimiseks, siis vitsutad soolast praadi, siis vastupandamatult tasakaalustavat torti, siis tahaks natukene veel midagi soolast, siis natuke
veel seda kringlit jne.

Magus, soolane, hapu ja mõru on need kõige tuntumad maitsed, mida keele peal üles loetleda. Tuntakse aga näiteks ka kootavat ehk kokkutõmbavat või kuidas seda nüüd nimetadagi maitset. See on näiteks toomingamarjadel, toorel kartulil või läätsedel-hernestel. Jaapanlased ülistavad umami't, mis on iseloomulik proteiini sisaldavatele lihatoitudele, aga moodustub näiteks ka küpsetes tomatites. Siis on palju ja järjest rohkem ka meie armsas Eesti köögis juttu teravast maitsest. Terav on ka näiteks redis, küüslauk või jah, - tšillipipar. Tavateaduse järgi lähenedes ei ole terav tegelikult maitse. See on teatavat liiki valuaisting, millega me ajapikku järjest harjume nagu ka teiste uute asjadega, või siis mitte. Kõik ei ole kohanemisvõimelised. 


Selles blogis hakkame valmistama roogasid, mis võiksid ja peaksid pakkuma mõnusalt stimulatsiooni meie meeleliste naudingutele altis ajule ning tooma ühtlasi rahulolu pakkuva täiskõhutunde, üsna kiiresti ja parajalt pikaks ajaks. Sest kui kõik on olemas, ja keegi ei ole puudu, siis ei ole juurde vaja.

Juttu tuleb kindlasti ka muudest nüanssidest, nagu toidu välimus, lõhn ja temperatuur. Erinevad tekstuurid loovad kõrvuti nauditavaid hetki. Kas sa teadsid,  et krõpse valmistavad ettevõtted pööravad erilist tähelepanu sellele, millist häält tšips teeb, kui ta su hamba all tuhandeks killuks pudeneb? 
Sellest ja paljust muust.